maanantai 9. kesäkuuta 2008

Quidquid latine dictum sit, altum videtur*

Surffailin jokunen hetki sitten aikani kuluksi netissä ja törmäsin latinankielisiin sanontoihin ja lentäviin lauseisiin. Eteeni osui sellaisia yleisesti tunnettuja sanontoja, kuten "Veni, vidi, vici"** ja "Alea iacta est"***. Joukossa oli myös liuta hassuja ja ainakin itselleni tuntemattomampia sutkautuksia, kuten "Ancilla face mea laganum"**** ja "In porto perse vitulus est"*****. Helmikuussa postauksieni otsikot olivat Freud, Marx, Engel & Jung -poppoon sekä Eppu Normaalin kappaleiden nimiä. Kesäkuussa sitten kokeillaan letkautuksia latinaksi. Halvat huvit. Vanhassa vara parempi.

Vanhasta tulikin mieleeni, että bloggaaminen (vai pitääkö sanoa blogaaminen) ei olekaan kovin uusi keksintö. Gullible.info tietää kertoa seuraavaa: "The first recorded use of a blog dates back to 1774, when Samuel Adams detailed his account of the Boston Tea Party in a little known journal which he titled "The Boston Log." Amongst friends and colleagues he would refer to it as his 'blog.'"

*Mikä tahansa latinaksi sanottu vaikuttaa syvälliseltä
**Tulin, näin, voitin
***Arpa on heitetty
****Orjanainen paista minulle lettuja
*****Satamassa on vasikka

1 kommentti:

Holly kirjoitti...

Latinistina on pakko korjata: tuo yksi on tarkasti ottaen: "satamassa on persialainen vasikka". Uutena listaasi ilmaus "persae vitulos pascant", mikä tarkoittaa, että persialaiset paimentavat vasikoita. Nimim. "latinasta jollain pirulla laudatur yo-kirjoituksissa, mutta yliopistossa into sammui Ovidiuksen metamorfooseihin." :)