keskiviikko 9. syyskuuta 2009

Ympäristörikos

Muutin melkein kymmenen vuotta sitten pois Helsingistä. Tänä aikana olen saanut opetella monta asiaa uudessa kotikaupungissani, ja vieläkin moni asia, kuten esimerkiksi julkinen liikenne, toimii mielestäni Helsingissä paremmin. Jätteiden käsittelyssä kuitenkin täällä tunnutaan olevan valovuosia Helsinkiä edellä.

Meillä lajitellaan kotitalousjätteet viiteen astiaan: energia-, kaatopaikka-, bio-, keräyspaperi- ja keräyskartonkijätteeseen. Sitten on tietenkin vielä ongelmajäte erikseen, mutta sille ei ole taloyhtiön roskakatoksessa omaa astiaa. Joissakin taloyhtiössä on lisäksi metalli- ja lasiastiakin.

Lajittelu on yllättävän helppoa ja vaivatonta. Lajitteluun myös tottuu uskomattoman nopeasti. Kun olemme reissussa paikkakunnalla, jossa ei lajitella jätteitä samalla tavalla tulee jäteastian äärellä hiukan orpo olo. Muovipakkausta ei millään viitsisi laittaa kaatopaikkajätteeseen.

Kotona on jo pitkään täyttynyt energia- ja biojätepussit kauan ennen kaatopaikkajätettä. Kunnes tuli vauva taloon. Kertakäyttövaipat kun ovat kaatopaikkajätetettä ja voi pojat, niitä sitten kuluukin. Jos ennen kaatopaikkajätepussi täyttyi juuri ja juuri kahdessa viikossa, niin nyt se on ääriään myöten täynnä jo alta kahden päivän.

Samaa tahtia, kun vaippoja kannetaan kaupasta, niitä heitetään roskiin. Eräänlainen ympäristörikos, kuten mieheni sanoi vauvan ollessa viiden päivän ikäinen. Tämä jos mikä saa vakavasti harkitsemaan kestovaippoja.

1 kommentti:

Emmi kirjoitti...

Se on muuten ihan tosiaan tajuton määrä tuo vaippajäte! Ihan pahaa tekee. Multa saisit läjän kestovaippoja, tää Lotta kun kasvo vähän turhan nopeesti niistä ulos mitä mulla on. Sit sain kassillisen kaverilta uusiakin kestovaippoja, jotka siis ei mennyt Lotalle.. sillä on aika hyvä reiden ympärysmitta ;)
Eli ei muuta kun tänne hakemaan! :D :D