tiistai 20. lokakuuta 2009

Voiko kännykkä olla ympäristöystävällinen?

Uuden puhelimen hankinta tuli ajankohtaiseksi vanhan mentyä sellaiseen kuntoon, ettei sitä kannattanut lähteä korjaamaan eikä viat menneet enää takuun piikkiin.

Minulle oli selvää, että myös uusi kännykkäni tulee olemaan Sony Ericsson. Nokialaiseen en taida enää koskaan palata.

Tein hiukan taustatutkimusta ennen kuin lähin puhelinkaupoille (nettiin tosin). Verkkokauppa.comin ja Sony Ericssonin sivuilta löysin sitten mallin C901, josta löytyy ympäristöystävällinen Greenheart-malli. Hintaa oli suurinpiirtein saman verran kuin perusversiolla samasta puhelimallista. Puhelin oli ihan vasta esillä Me Naiset -lehdessäkin (se tosin ei millään lailla vaikuttanut ostopäätökseeni).

Puhelimessa oli toki muitakin ominaisuuksia, kuten 5 megapikselin kamera, mutta sen ympäristöystävällisyys sai minut puolelleen. Yritän tällä ehkä ostaa hiljaisemmaksi vaippavuorista suuttunutta omatuntoani.

Mikä sitten tekee (Sony Ericssonin mielestä) puhelimesta ympäristöystävällisen:
 • Käyttöohjekirjaa ei ole. Se löytyy puhelimesta itsestään.
 • Muoviosat ovat kierrätysmuovia.
 • Väreinä on käytetty vesipohjaisia värejä.
 • Puhelimessa on sovellus, jonka avulla voi seurata omaa hiilijalanjälkeään.
 • Pakkausmateriaalia on vähän.

Tuossa tiivistetysti, linkin takaa löytyy lisää. Omia huomioitani:
 • Pakkausmateriaalia on todellakin vähän. Pahvipakkaus on kahvikuppia pienempi, eikä pakkausmateriaaleissa ole käytetty turhaa muovia. Esimerkiksi akku oli kääräisty paperiin, ei muoviin. Puhelin tosin on pienessä kangasmaisessa pussukassa, joka on polypropeenia (5) ja se soveltuu poltettavaksi.
 • Ilmeisesti pakolliset turvallisuustiedot on tiivistetty mahdollisimman pieneen tilaan paperille. Tiiliskivimäistä opasjärkälettä ei ole eikä sitä tarvitse selata läpi. Itse olenkin yleensä jättänyt koko opuksen lukematta, käyttämällä oppii puhelimen metkut parhaiten.
 • Käytön aloitukseen tarvittavat ohjeet on painettu pakkaukseen.
 • Puhelin on edelleen elektroniikkajätettä ja on minun päänsärkyni hankkiutua vanhasta puhelimesta asianmukaisesti eroon. Greenheart-konseptiin voisi sopia vanhan puhelimen kunnollinen kierrätys.
 • Puhelimen mukana tuli USB-adapteri muistikortille (mukana oli myös 2 G:n kortti), joten puhelinta ja tietokonetta yhdistävää piuhaa ei (välttämättä) tarvita, siis yksi johto vähemmän. 
 • Kun ottaa puhelimen irti laturista, muistuttaa se ottamaan laturin myös irti seinästä, ettei sähköä kulu turhaan. Muita energiansäästövinkkejä ei ole toistaiseksi tullut vastaan.
 • Plussana mainittakoon, että puhelin on todella jämäkän tuntuinen. Selkeä haittapuoli on naurettavan helppo Facebook-sovellus. Tässä käy pian niin, että roikun koko ajan puhelimellani Facebookissa. 
 • Hiilijalanjälkisovellusta ei löydy puhelimestani. Liekö se sitten erikseen ladattavissa. 
Puhelin on ollut käytössäni kuun alusta ja täytyy sanoa, ettei se käytössä tunnu sen ympäristöystävällisemmältä kuin aikaisempi puhelinkaan. Eniten ympäristöystävällisyys näkyikin ottaessani puhelinta käyttöön. Niin ja luonnollisesti latauksen päätteeksi.


3 kommenttia:

Elisa kirjoitti...

Minulla tuli nokialaiseen sama huomautus latauksen yhteydessä, kun puhelimen käyttis päivitettiin. Hieno ja simppeli homma!

Anonyymi kirjoitti...

Olen hämmästynyt näiden uusien puhelimien kestävyyttä! Niitä saa tiputella vaikka fillaroidessakin asfalttiin ja kun osat saa takaisin paikoilleen, niin homma pelaa niin kuin ei mitään kolhuja olisi tullutkaan!

Laura kirjoitti...

tulin pitkästä aikaa vastavierailulle ja voi kuinka suloinen pieni aimo teille on syntynytkään, onnea :)

nyt tulikin tenkkapoo, kun olin jo laittanut joulupukille toiveen uudesta music-express nokialaisesta, mutta tämä vihreä vaihtoehto kiehtoo kyllä nyt enemmän.