tiistai 29. joulukuuta 2009

Kahvituttaako?

Päätimme miehen kanssa lopettaa kahvinjuonnin. Aattoiltana (!) joimme toistaiseksi viimeiset kupposet kahvia.

On oikeastaan aika villiä olla juomatta kahvia. Kun asiaa ajattelee tarkemmin, olemme juomassa kahvia koko ajan. Sitä vähän väliä mennään kahville, pidetään lakisääteinen kahvitauko, keitetään aamukahvit, iltapäiväkahvit, pullakahvit, synttärikahvit ja sitten otetaan vielä kupposet kuumaa, kun kahvihammasta kolottaa."Otatsä kahvia" tai "keitänkö kahvit" kuuluu kysymyksenä varmasti jokaisessa kyläpaikassa. Kahvi on aika iso osa sosiaalista elämää. Vähän niin kuin jäänmurtaja, jos ei muuta tekemistä keksi, niin kahvit nyt ainakin voi keittää.

Kahvi maistuukin hyvältä. Ihan peruskahvi maidolla, nokipannukahvi pakkasessa, kesähelteillä jäälatte makusiirapilla. 

Miksi sitten lopettaa kahvinjuonti?

Yksi syy on riippuvuus. Kahvi, tai tarkemmin ottaen kofeiini on omalla tapaansa huume. Vasta tuli parikin ohjelmaa, joissa kerrottiin kofeiinin vaaroista (Prisma-dokumentti Väsymys tappaa ja Epäkorrektia, Tuomas Enbuske!). Täältä voi myös lukea City-lehden jutun kofeiinin koukuttavuudesta. (Periaatteessa kofeiinin  pelossa pitäisi jättää myös tee ja suklaa ruokavaliosta.)
Toinen syy on kokeilunhalu. Voiko kahvin ihan oikeasti jättää? Mekin ostimme kofeiinitonta kahvia hätätapauksia varten, vaikka se onkin verrattavissa alkoholittomaan viiniin. Pelkästään joulupäivänä kieltäydyimme kahvista kahdesti ja saimme useamman ihmisen hämilleen. Kahvittelusta on tullut tapa. Aamuväsymyksen tai viheliäisen päänsäryn taltuttamiseksi sitä herkästi keittää pannullisen kahvia. Töissä kuluu hetki jos toinenkin kahvikupposen äärellä.

Saapa nähdä, kuinka meille käy.

5 kommenttia:

Tiina kirjoitti...

Mä juon vain yhden kupin kahvia päivässä, yleensä. Tietysti jos käy kylässä tai joku tulee luokseni ja haluaa kahvia, niin sitten tulee juotua enemmänkin, mutta se on kuitenkin aika harvinaista. Luulen, ettei se yksi kuppi aamulla ole niin vaarallista tai koukuttavaa. Ainakin uskottelen itselleni niin, koska en tosiaan kyllä voisi lopettaa aamukahvin juomista! Kuulostaa ihan hasardilta toiminnalta! ;D

Kirsikka kirjoitti...

Hyi, kahvi on pahaa!

Itsehän juon sitä vain väsyneenä (tosin mieluummin joisin energiajuomaa) tai kylässä, kun en jaksa liotella teepusseja. Että sikäli en ymmärrä tätä addioktiota. Addiktioita yleisesti kylläkin.

Onnea kuitenkin yritykseenne. Raportoipa joskus miten elämä ilman kahvia eroaa kahvillisesta.

Sipulix kirjoitti...

:D kahvi on hyvää. Olen juonut sitä joka päivä 5-vuotiaasta asti. En ole ajatellut lopettaa. Seuraan teidän projektia mielenkiinnolla.

Sen olen huomannut, että 35-vuotis päivän ylitettyä on pitänyt vähän iltakahvittelua vähentää. Nykyisin juon illalla vain teetä (vihreää tai rooibos tai kamomilla)...

Ihania joulukuvia Sisusta!

Hanna kirjoitti...

Ottamatta kantaa kofeiinin haitoista, sanottakoon, että Tuomas Enbusken haastatteleman henkilön ongelmat olivat selvästi korvien välissä. Pientä kriittisyyttä, ystävät rakkaat.

Aimo kirjoitti...

Tiina, jänskäähän tässä onkin, voiko sen aamukahvin jättää.

Ihanaa, Kirsikka ja Sipulix. Kahvi on hyvää, kahvi on pahaa :D

Hanna, tuo haastateltu kaveri oli kieltämättä hyvin erikoinen - Enbuske itse puhui asiaa :) Ohjelmanhan aihe oli salaliittoteoriat, joten sisältökin oli sen mukaista.