torstai 3. joulukuuta 2009

Valokuvitettua

Olen aina ollut innokas valokuvaaja. Kuvatodisteiden mukaan nappailin jo kymmenvuotiaana monta monituista filmirullaa täyteen onnistuneita ja (usein) vähemmän onnistuneita otoksia. Vanhempani maksoivat maltaita loputtomasta määrästä koira- ja kissakuvia. Ami edestä, Ami takaa, Elsa istuu, Elsa makaa. Yksipuolinen linja jatkuu edelleenkin, nyt kohteena tosin on Sisu.

Tässä sarjassamme epäonnistuneita ja onnistuneempia otoksia noin seitsemäntoista vuoden takaa.

Kuva valokuvasta ei ehkä ole paras vaihtoehto, mutta mies ei ole kytkenyt skanneria käyttöön omaan XP-koneeseensa eikä minun koneeni Vista tunnista skanneria. 

Törmäsin näihin kuviin löydettyäni vanhan valokuva-albumini, josta olen vuosien varrella repinyt parhaat otokset muuhun käyttöön. Nämä kuvat taas liittyvät kesäiseen lemmikkieläinpostaukseen.

Digikuvien kanssa on helpompaa, kun voi valita vain onnistuneet otokset ja teettää vain parhaimmista paperikuvat. Eipähän tarvitse maksaa turhista kuvista.

Yksi ongelma on kuitenkin edelleen olemassa. Mihin säilöä kuvat? Paperikuvat negatiiveineen lojuivat kansioissa ja kaapeissa, ja unohtuivat sinne. Paha tapani oli kasata albumi, liimata kuvat ja kirjoittaa kuvatekstit vain repiäkseni kuvat myöhemmin irti.

Digikuviin pääsee helposti käsiksi, mutta niidenkin selvittämisessä on iso työ. Minulla on koneellani yli 20 gigaa valokuvia.Siis 12361 kuvaa 377 kansiossa. Eikä tässä vielä kaikki. Tämä oli vasta D-asema. 

Mitä jos kone sanoo sopimuksensa irti? Pahimmassa tapauksessa menetän kaikki kuvani. Lisäksi 20 gigaa valokuvia vie aika paljon tilaa ja muistia. Tämä masiina olisi varmasti paljon yhteistyökykyisempi, jos vapauttaisin hiukan muistia. Ulkoinen muisti onkin ollut pitkän aikaa hankintalistalla. Tehtävälistalla taas on ollut kuvien siivoaminen, järjestäminen ja mahdollisesti nimeäminen. Aikamoinen urakka.

3 kommenttia:

Kirsikka kirjoitti...

Osta. Ulkoinen. Kovo. HETI.

Mulla on toi teranen kovo, sinne mahtuu eikä se ees maksanut ihan älyttömästi. Jonkun 80 egeä ehkä. Eli huomattavasti vähemmän kuin vitutus, jonka kuvien katoaminen saa aikaan...

Elisa kirjoitti...

Ihan samaa mieltä Kirsikan kanssa. Ja jos et jaksa järkkäillä kuvia sen kummemmin, niin laita vuosittain, kuukausittain, päivittäin kansioihin. Se auttaa jo paljon.

Aimo kirjoitti...

Done! Pistin miehen asialle (eikä tällä kertaa tarvinnut mennä itse perässä). Kuvat on jo onneksi kansioissa päivämäärittäin (kamera luo uuden kansion, kun lataan kuvat koneelle), joten se helpottaa huomattavasti.