tiistai 5. tammikuuta 2010

Kultaakin kallimpi

Auto on kallis. Niin pirun kallis.

Ostimme uuden automme elokuussa. Tuolloin autoliike käytti menopelin 220 000 kilometrin huollossa. Eräänä kauniina (ja törkeän kylmänä) joulukuisen aamuna ajotietokone ilmoitti, ettei autolla saisi enää ajaa "j.nestetaso alhainen". Auto sylki jäähdytinnesteet ulos. Kiva kiva.

Totesimme, etteivät huollon pojat olleet käyttäneet pakkasenkestävää pakkasnestettä. Miehen kysyessä asiaa, huollosta kyllä vakuutettiin nesteiden olleen pakkasenkestäviä. Mene ja tiedä. Ostimme pullotolkulla jäähdytinnestettä.

Auto meni toiseen paikkaan huoltoon ennen joulua, hinta 330,05 euroa. Autolle varattiin toinen huolto joulun jälkeen tuolloin katsottaisiin myös rämisevä lisälämmitin kuntoon.

Jäähdyttäjän vika jatkui edelleen. Lisäilimme jäähdytinnestettä tasaisin väliajoin. 

Auto meni joulun jälkeen huoltoon, hinta 280 euroa. Huollosta kerrottiin jäähdyttäjän rungon olevan halki. Hinta-arvio kolmannelle huollolle noin 400 euroa.

Seuraava huolto varattiin tälle päivälle. Saimme luvan maksaa molemmat huollot samalla kertaa. Jatkoimme jäähdytinnesteen lisäämistä.

Huollosta soitettiin ja kerrottiin auton olevan valmis. Mies kysyi hintaa ja sen kerrottiin olevan 1010 euroa. Siisniinkuinmitähäh? Alkuperäisen arvion mukaan kakkos- ja kolmoshuollot olivat yhteensä riipasta alle 700 euroa ja nyt yli tonnin.

Mies lähti hakemaan autoa ja selvittämään asiaa. Lopputuloksena huoltojen hinnaksi saatiin 838,30 euroa. Huollon heppu oli kuulemma tarkistanut loppusumman puhelun jälkeen. Jos mies ei olisi pistänyt hanttiin, olisimmeko joutuneet maksamaan koko summan? Miten arvio voi heittää noin kamalasti?

Että on nyt sitten laitettu auton huoltoon 1168,35 euroa alle kuukaudessa. Joidenkin mielestä se ei ole paljon mitään, mutta kyllä se meillä tuntuu. Jos tämän olisin tiennyt, olisi kirjahylly (ja paljon muutakin) jäänyt ostamatta. Esimerkiksi jäähdytinnestettä.Minun logiikkaani ei nimittäin uppoa se, että meillä on takakontti täynnä jäähdytinnestettä ja silti huollossa laitetaan uudet nesteet. Siitä ilosta saamme maksaa 11 euroa.

5 kommenttia:

Laura kirjoitti...

autoon saa kyllä menemään ihan tolkuttomasti rahaa! meidän onneksi olemme tähän mennessä omistaneet edullisia pikkupuntoja, joihin mies ja appiukko ovat tehneet itse rempat parinkympin motonet/biltema-osista. nyt on tilanne toinen, kun on uudempi auto: huollosta tulee hyviä laskuja...!?

Sitron kirjoitti...

En enää yhtään muista miten eksyin blogiisi mutta sen jälkeen olen käynyt täällä säännöllisesti. Nytkin naurahtelin kirjoituksillesi, tykkään tyylistäsi. :D

Holly kirjoitti...

Kuulostaa tutulta, valitettavasti. Ajattelin lukiessani, että 400 eurolla ei millään selviä haljenneesta jäähdyttimestä. Jeeppiin sen vaihto maksoin yli 700 jokunen vuosi sitten.
Ja ihan tuttua tuo, ettei asiakkaiden omia nesteitä voida millään käyttää, ei millään. Niissähän voi olla vaikka mitä!

Mutta pahinta on, että tämä sama taktiikka pätee kaikkiin tekniikan ihmemiehiin. Korjataan sillä tavalla, että kohta asiakas huomaa, ettei homma pelitäkään ja sitten päästään taas laskuttamaan. Autonasentajaani tämä ei päde, hän tekee hyvää työtä, kerralla kuntoon, mutta jeeppi on vain niin sökö peli (tai periaatteessa ja usein käytännössäkin se ihan hemmetin hyvä, älä vain kärry nyt tästä suutu!).

Olen ottanut sellaisen linjan näiden kodintekniikkamiesten kanssa, että jos homma kusee lyhyen ajan kuluttua korjauksesta (tai vaikka pitemmänkin, sillä pitäähän tuloksen jonkin aikaa kestää), minä ihan kylmän viileästi soitan ja sanon, ettei tullut korjauksesi kuntoon, tulehan hoitamaan homma loppuun asti. Muutama sähkömies on vielä käsittelemättä, but give it time, give it time.

Freskaa kummasti, kun saa purkaa paineet pihalle.

Jani kirjoitti...

Alkaa kuulostaa vähän samalle kun meillä oli se Audi. Siihen uppos 3500€ 10kk aukana, huoltoihin... Autot on mukavia ja veneet vielä mukavempia!

Anonyymi kirjoitti...

Hei Muru :)
Muistankohan mä nyt ihan väärin, mutta eikös noita hinta-arvioita koske myös kuluttajansuojalaki. Huollosta olisi pitänyt neuvotella teidän kanssa, jos huomaavat, että eivät voikaan tehdä huoltoa hinta-arvionsa rajoissa jostain syystä. Muistaakseni hinta-arvio sai ylittyä jonkun 10 tai 15 %. Äh, koulusta on liian kauan aikaa, ehkä mä muistan väärin :P Ja minähän olen niin fiksu, että en viimeksi edes pyytänyt hinta-arviota :D