tiistai 23. helmikuuta 2010

Sous-chef

Tein viikonloppuna runebrgintorttuja. Tiedän, se päivä meni jo, mutta miehellä oli runeberginpäivän tienoilla flunssa eikä hän maistanut mitään. Siispä homma siirtyi.

Minulla oli leipomisapuna pieni sous-chef. Sisusta oli todella mielenkiintoista katsella puuhasteluani ja touhuta mukana.

 

Tällä kertaa en saanut aikaiseksi kamalaa sotkua, en palaneita leivonnaisia, enkä minkäänlaista katastrofia. Ilmeisesti ihmeitä ja runebergintorttuja tapahtuu.


Runebergintortttunikin onnistuivat ihan mukavasti. Mieheltä sain tuoreeltaan arvosanaksi 8,5 kymmenestä, ja hän sentään on aika ankara tuomaroimaan runebergintorttuja. Pari päivää muhittuaan tortut saivat arvosanaksi yhdeksikön.

Tein Kirsikan tapaan tortut tällä Stockan ohjeella, jota kuitenkin muokkasin seuraavasti (muutokset lihavoituna):

2 kananmunaa
3 dl sokeria
2 dl piimää
loraus punssia
2 tl leivinjauhoja
1 dl mantelirouhetta
160 g sulatettua voita
4 dl piparimurskaa
4 dl vehnäjauhoja
pirusti punssia kostutukseen (terveisiä leskirouva Tyrnille)

Vaahdota kananmunat ja sokeri. Murskaa piparit vauvan hihkuessa vieressä. Sekoita kaikki kuivat aineet keskenään. Lisää kerma ja jäähtynyt voisula munavaahtoon ja sen jälkeen kuivat ainekset.

Jaa taikina pursotinpussilla pieniin voideltuihin vuokiin (20 kpl) ja paista 200 asteessa n. 20 min (vuokani olivat melko isoja). Kostuta halutessasi vielä lämpimät tortut punssilla. Jäähtyneet tortut koristellaan valkoisella sokerikuorrutuksella (meillä: tomusokeria ja omenamehua) ja vadelmahillolla.

5 kommenttia:

Kirsikka kirjoitti...

Jos intoudun toistekin tekemään torttuja, lainaatko vauvaa? Muutenhan piparinmurskausosio ei ilmeisesti onnistu... :)

Patonki kirjoitti...

Miten noita vuokia voi voidella? Ja entäs jos ei ole piimää tai mitään siihen verrattavaa? Kyselee avuton.

Aimo kirjoitti...

Kirsikka, lainaan :)

Patonki, laitoin pienen nokareen margariinia vuokaan ja "voitelin" sen ihan puhtain käsin. Ihan hyvin kesti paperivuoka. Piimän tilalla voisin ainakin itse käyttää vaikka kermaa tai kermaviiliä, miksei ranskankermaakin.

Holly kirjoitti...

Ooh, ovatpa hyvännäköisiä ja varmaan -makuisiakin. Ei tulisi mieleeni edes yrittää tuollaisten tekoa!

stansta kirjoitti...

Nam, sanoo laiska, jonka adoptioisä on syntynyt Runebergin päivänä.