torstai 24. helmikuuta 2011

G som glutenfri

Tässä on nyt ollut keskustelua elintarvikkeiden lisäaineista, ja on puhuttu luomusta ja lähiruoasta. Olen itse kuvitellut tietäväni varsin hyvin, mitä kaupasta raahaamani ruoat pitävät sisällään ja olen kuvitellut osaavani välttää kaikkea turhaa, valmishöttöjä ja höpöhöpö E-koodimössöä.

Vaan nytpä onkin ongelma, miehen keliakian kokoinen ongelma. Tässä noin kuukauden verran olemme totutelleet koko perhe gluteenittomaan ruokavalioon. Mies on siirtynyt kokonaan gluteenittomaan ruokavalioon pakon (ja lääkärin) sanelemana, minä komppaan solidaarisuussyistä ja arkea helpottaakseni oikeastaan kaikessa muussa paitsi leipien kanssa. Ihan arkiruoanvalmistuksessa ei toistaiseksi ole ollut ylitsepääsemättömiä ongelmia, mutta oikeasti hyvän leivän löytyminen miehelle on hankalaa.

Eikä pelkästään hyvän leivän löytyminen, vaan myös sellaisen leivän, joka ei olisi tumpattu täyteen toinen toistaan kummallisempia ainesosia.

Otetaan nyt esimerkkinä tumma leipä. Gluteeniton "tumma" leipä (Moilas) sisältää vettä, riisijauhoja, maissitärkkelystä, tapiokatärkkelystä, luumumarmeladia (sokeri, vesi, luumu, hyytelöimisaineet [E440, E401], säilöntäaine [E202]), siirappia, palmu- ja rypsiöljyä, sokerijuurikaskuitua, perunahiutaleita, sokeria, suolaa (0,9%), sakeuttamisaineita (E466, E412), emulgointiainetta (E471) ja hiivaa. Niin ja tämä tuote on luonnollisestikin pakaste. Vertailun vuoksi kerrottakoon, että suosikkiruisleipäni (Viipurilainen) sisältää Vääksyn myllyn jauhamaa kotimaista ruista, suolaa (1,6%), hiivaa ja vettä.

Entäpä korppujauhot sitten. Gluteeniton versio (edelleen Moilas) pitää sisällään vettä, riisijauhoja, maissitärkkelystä, tapiokatärkkelystä, sokeria, kasviöljyä (palmu- ja rapsiöljy), perunahiutaleita, suolaa (0,8%), sokerijuurikaskuitua, omenakuitua, bambukuitua, sakeuttamisaineita (E466, E440, E412), melassia, hiivaa, luumumarmeladia (sokeri, vesi, kuivattu luumu, hyytelöimisaineet [E440, E401], säilöntäaineita [E202]), seesaminsiemeniä, siirappia, porkkanaa, auringonkukansiemeniä, pomeranssinkuorta, fenkolia, emulgointiainetta (E471). Tavallisessa versiossa (esimerkiksi Myllyn Paras) on vehnäjauhoja, vettä, hirvensarvensuolaa (E 503).

Näistä gluteenittomista tuotteista on kyllä lähiruoka ja luonnollisuus kaukana. Siksipä kotiuunissamme kypsyy parhaillaan koe-erä gluteenitonta olutleipää (ohjeen mukailin Pastanjauhajilta eli jauhoina kaurajauhoja ja oluena Laitialan tummaa kukkoa, joka on yksi harvoista gluteenittomista oluista).

Ja vielä yksi pienen pieni toive. Tehkää nyt siellä Moilas-puljussa jumankauta pakastekarjalanpiirakoistanne edes jossain määrin karjalanpiirakoita muistuttavia. Pelkästään ulkomuoto on karjalanpiirakan irvikuva, mutta maku ja koostumus vasta herjausta ovatkin. Että gluteenitonta karjalanpiirakkareseptiä vaan kokeilemaan.

7 kommenttia:

Kirsikka kirjoitti...

Buah! Anteeksi, putosin tuolilta tuon "piirakan" nähdessäni.

Siinä sen taas näkee, miten käy kun ei-karjalaiset alkaa sörkkiä juttuja, joista eivät tiedä mitään. (Ja juu, en jaksa tarkistaa mistä Moilaset ovat lähtöisin. Ihan kiusallani.)

Kaikki pitäs ite rypyttää.

Aimo kirjoitti...

Muakin hiukan nauratti, kunnes maistoin tuota tekelettä. Aika. Pahaa.

Patonki kirjoitti...

Voihan piirakka sentään.

Josko liikut Hakaniemen hallin liepeillä edes joskus, käväses katsomassa vieläkö siellä on gluteeniton-ständi. Näyttivät erihyviltä.

emmi kirjoitti...

juu mä oon kans maistanu noita karjalanpiirakoita, roskiin meni koko pussi..

Tiny kirjoitti...

Tuosta riisipiirakasta en osaa sanoa muuta kuin että näyttää aika kauhealta. Mutta meillä töissä keliaakikot ovat tykänneet Sunnuntain ja ruotsalaisen Frian sämpylöistä. Ja ne molemmat kyllä näyttää ainakin hyviltä, mausta en osaa sanoa, kun en ole vielä ehtinyt koskaan maistamaan. :)

aikatherine kirjoitti...

ei muuta kuin itse leipomaan. luomu ja muut sopivat jauhot, ryynit , kaikki mmikä on puhdasta ja sopivaa, itse tehden saa hyvä..ei maksa myöskään niin paljon..

Anonyymi kirjoitti...

Riisipiirakoita pystyy ainakin tekemään gluteenittomina tosi hyviä. Olen semmoisia kerran juhlissa maistanut ja hyviä oli =)
Ohjetta en valitettavasti tiedä :/