maanantai 14. marraskuuta 2011

No nyt se ajaa muna kädessä mopolla!

Ennen kuin minusta tuli äiti, en voinut kuvitellakaan päästäväni suustani sellaisia asioita, kuten eilen. Iltapalalla Sisu otti ja laajensi ruokailutilaa kaikella kaksivuotiaan ennakkoluulottomuudellaan. Salamana jätkä nappasi pöydästä keitetyn kananmunan, hyppäsi pienen moponsa kyytiin ja karautti olohuoneeseen. Ehdin sanoa miehelle vain "no nyt se ajaa muna kädessä mopolla".

Pienen uhmaikäisen kanssa tulee päivittäin eteen tilanteita, joissa sanat on aseteltava tarkasti. Olisi hyödyllistä opetella pois ei- ja älä-alkuisista lauseista, mutta minkäs teet. Useimmiten suusta loikkaa sammakko, kun tilanne vaatii nopeata puuttumista:

"Hei, ei potalla voi keulia!" Mopolla keuliminen on ylivoimaisesti parasta ja keulimista on ilmeisesti harjoiteltava myös potalla. Potallahan siis voi keulia, muttei kannata keulia, varsinkaan silloin, kun pottaan on ansiokkaasti lirautettu pissa.

"Älä lyö siskoa vispilällä!" Vispilä on muuten ollut kesyimmästä päästä. Sini-raukan kuula on ollut harjoitusalustana vaikka mille, mutta onneksi minun refleksini ja ennakointikykyni ovat kehittyneet.

"Sisu! Ei saa lyödä moottoripöräpoliisilla päähän. Pyydä anteeksi Siniltä." Tähän verrattuna vispilä on oikeasti aika kevyttä kamaa.

"Älä sahaa Siniä moottorisahalla." Onneksi käytössä oli lelusaha, sillä sattuneesta syystä rakentamiseen liittyvät lelut ovat juuri nyt kova sana. Mutta silti, taikatempuille oma aikansa ja paikkansa.

Joskus lapsen huomio on saatava kiinnittymään johonkin muuhun:

"Kato, moottoripyörä / traktori / kaivinkone / tukkirekka / kuorma-auto / rekka / pakettiauto / poliisiauto / ambulanssi / paloauto / nosturi!" Meillä suunnitellaan ajoreititkin nykyään siten, että Sisu näkee mahdollisimman monta edellä mainittua. Onneksi kesän ja syksyn aikana oli monta monta monta tietyömaata, joista sai hyvää harhautusmateriaalia, kun Sisua on alkoi kyllästyttää autossa tai Sini sai turvakaukalokiukullaan Sisun hämilleen. Uskomattoman paljon innostusta sitä saakin omaan ääneensä, kun tilanne niin vaatii. 

"Kuulehan kulta, ei karhutkaan aina riehu, ne syö välillä marjoja." Tämä on ollut omiaan katkaisemaan useammankin kiukun. Hetki sitten pää punaisena raivonnut poika katsoo silmät täynnä kyyneliä ja vastaa vakavana "joo-o, karhut ei riehu". Samalla tavalla toimi myös "hei kato, nukkaa nukkasuodattimesta".

Ja sitten on tietenkin sellaisia lauseita, joihin ei itse usko, mutta ne on vaan pakko sanoa:

"No niin, pipi meni pois." Suggestion voimaa. Toimii tosin vain pieniin pipeihin.

"Iskä tulee ihan just." Isommalla miehellä on pitkä päivä tontilla, pienempi mies ikävöi ja äidin sydän meinaa särkyä.

3 kommenttia:

Emmi kirjoitti...

ouh, tuo viimeinen saa kyllä sydämen syrjälleen, voimia!

Aimo kirjoitti...

Juuh, onneksi isommalla miehellä on ollut vapaahetkiäkin tontilta, mutta loppuvuoden ja vapaiden aikana pitäisi saada vielä paljon aikaiseksi. Yksin.

Kirsikka kirjoitti...

Voi kiesus, että repesin tuosta muna kädessä mopolla -jutusta... :D

Yksi kaveri kertoi kaveristaan, jonka kaksoset olivat oppineet kiva uuden sanan, sellaisen v-alkuisen. Lapsukaiset sitten keksivät tehdä siitä laulun ja rallatella sitä kun isukin kanssa piti mennä kauppaan. Siinä oli kuulema alkanut tuskanhiki nousta automatkan aikana, mutta onneksi vastaan oli tullut joku huisin jännittävä maansiirtokone tms, jolla laulu oli saatu katkaistua.

Tämä näin kannustuksena, tai jonain. :)