tiistai 3. tammikuuta 2012

Jotta elämä ei olisi liian helppoa

Ihan kuin tässä ei olisi aivan tarpeeksi kahden alle kolmevuotiaan kanssa ja omakotitaloa rakentaessa.

Keksimme loppuvuodesta miehen kanssa ryhtyä ostoboikottiin. Kuten miljoona vuotta sitten aloittamamme (ja sittemmin päättämämme) kahvilakkokin tämä päätös sai alkunsa autoreissulla. Luin joulukuun Anna-lehdestä toimittajan perheessä tehdystä kokeilusta, jossa perhe hylkäsi kuukaudeksi K- ja S-ryhmän kaupat. Me aiomme tehdä samoin.

Tammikuu on testikuukausi, jolloin ostelemme samaan vanhaan tapaan. Yleensä siis K-ryhmän kaupoista, jonne Plussa-tiedotteen mukaan meni marraskuussa reilu tonni (huh huh, tuossa on kyllä oltava muutakin kuin ruokaa ja vessapaperia). S-ryhmään samassa kuussa meni alle kolmekymmentä euroa.

Miehen palattua tammikuun alusta töihin, en enää kokkaa työmaamme miesporukalle lounasta - se hiukan pienentää ruokamenojamme. Suuria talkoitakaan ei ole luvassa, kuten marraskuussa. Tilanteemme siis normalisoituu pikkuhiljaa eikä jääkaapista täydy löytyä ruokatarpeita isolle joukolle miehiä.

Tammikuun ajan kirjaamme ylös kaikki ruoka- ja päivittäistavaraostokset, ostelemme tavalliseen tapaan ja kartoitamme muita ostosmahdollisuuksia kuin vanha kunnon lähimarkettimme. Helmikuussa käymme ainakin luomumarketissa läheisessä kauppakeskuksessa, käytämme nettikauppoja, ostamme kauppahallista sekä käymme mm. Kärkkäisellä, Lidlissä ja Robin Hoodissa. Nopeasti tarvittavissa ostoksissa meitä palvelee läheinen Siwa.

Vaikka alussa vitsailinkin olettamuksella, että elämämme hankaloituu kokeilun myötä, en kuitenkaan uskalla tilanteen muuttuvan mahdottomaksi. Tarvitaan vaan hiukan enemmän suunnitelmallisuutta - ja sitä tottavie tarvitsemme muutenkin!

Yritän ehtiä raportoimaan täällä kokeilumme aikana. Ainakin hiukan paremmin kuin kahvilakon aikana.

6 kommenttia:

n i n n u kirjoitti...

Oi, kerropa sitten ihmeessä kuinka sujuu. Mielenkiintoista.

Pia kirjoitti...

Huomioitteko mahdolliset lisääntyneet bensakulut?? En tiedä teidän tilanteesta, mutta meidän perheen kohdalla kyseinen kokeilu aiheuttaisi lisää autoilua.

Aimo kirjoitti...

Pia, hyvä pointti. Olemme helmikuusta lähtien molemmat autoillen töissä. Kotimatkalla voi koukata Lidlissä ja matkalla mummolaan Kärkkäisellä. Tuo luomumarketti sijaitsee tosiaankin läheisessä kauppakeskuksessa, jossa muutenkin kävisimme Citymarketissa. Ainoastaan kauppahalli on mutkan takana, keskustaan kun normaalisti tulee harvemmin asiaa (valitettavasti). Keskusta-asioinnin (ja etenkin kauppahalliasioinnin) toivon kuitenkin tämän kokeilun myötä lisääntyvän, vaikka sieltä onkin kadonnut kauheasti palveluita.
Enemmän tässä kuitenkin tullaan ajelemaan, se on varma, kun kaikkia tai lähes kaikkia ostoksia ei saa saman katon alta.
Suunnitelmallisuus taitaa tässäkin olla SE lähtökohta :)

Kirsikka kirjoitti...

Mää luin kanssa tuon saman jutun ja se alkoi lähinnä vaan v-tuttaa. Jotenkin se oli niin asenteellisesti kirjoitettu ja toimittaja oli lisäksi vielä joku ekoihminen, jolle ei tavalliset munat kelvanneet lainkaan. Että niitä piti ostaa jostain 50 kilsan päästä maatilalta ja sitten valittaa kun on niin vaikeaa. Tai jotain vastaavaa.

Mutta joo. Seuraan kyllä mielenkiinnolla teidän rojektia, vaikka ketjumyymälöitä enemmän ärsyynnynkin itse valmisruoasta ja kaikesta einesskeidasta, jota en edes suostu syömään. Pthyi!

Iiris kirjoitti...

Olen itse myös nyt hieman väsähtänyt tuohon Prismassa ravaamiseen ja todennut, että Lidlissä tarjoustuotteet ovat ihan selkeästi paljon paljon edullisempia.

Mutta kannattaa olla tarkkana silti, että mitä sieltä ostaa mm. kiwi-hedelmät ja mandariinit meni meillä pilalle ihan samantien kotona.

Noi luomukaupat ja lähiruoka on taas ihan törkeän kallista. Valitettavasti:(

Maama kirjoitti...

Isot ruokajätit on valtaamassa enemmän ja enemmän alaa kansainväliselläkin tasolla. Se on hivenen huolestuttavaa pienyrittäjien kannalta ja myös ruokaturvallisuuden ja terveysnäkemysten osalta. Kilpailu kasvaa jättien välillä ja raha yksin puhuu. Hieno päätös lähteä etsimään muita vaihtoehtoja!

Luomutuotteita(vihanneksia) saa ainakin tilata tuottajilta suoraan kotiin, ja olen kuullut että maitoa saa hakea tiloilta omaan pönikkään ;) Se menee ehkä jo extremen puolelle, mutta mahdollisuuksia kyllä on ja vaihtoehtoja Prismalle ja Citymarketille.

Tilanne on vielä pahempi täällä Britanniassa. 80% kaikista kulutettavista elintarvikkeista tuottaa 4 suurinta ruokajättiä, joiden tuotteet tulevat ympäri maailmaa. Ne kilpailevat alennuksilla ja etuuksilla, ja kaukana ovat eettiset ja ekologiset arvot. :/

Muuten; kahvilakko on aika riskipeliä ;) Ei me suomalaiset kofeiiniaddiktit moiseen kyetä, joten ei ihmekään ettet kyennyt aktiivisempaan kahvilakko-päivittelyyn ;)

Mukavaa vuotta sinnepäin! Ihana blogi.